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In exercise of the powers conferred on him by section 69(1)(u) of the Transport Act 1998 and 

all other enabling powers, and for the purposes of transposing into the law of Gibraltar 

Council Directive 92/106/EEC of 7 December 1992 on the establishment of common rules for 

certain types of combined transport of goods between Member States, the Minister has made 

the following Regulations– 

 

Title. 

 

1.  These Regulations may be cited as the Transport (Combined Operations) Regulations 2003. 

 

Interpretation. 

 

2.  In these Regulations, unless the context otherwise requires– 

 

“combined transport” means the transport of goods between Gibraltar and a relevant State 

where the lorry, trailer, semi-trailer, with or without tractor unit, swap body or 

container of 20 feet or more uses the road on the initial or final leg of the journey and, 

on the other leg, rail or inland waterway or maritime services where this section 

exceeds 100 km as the crow flies and make the initial road transport leg of the 

journey– 

 

(a) between the point where the goods are loaded and the nearest suitable rail loading 

station for the initial leg, and between the nearest suitable rail unloading station 

and the point where the goods are unloaded for the final leg, or 

 

(b) within a radius not exceeding 150 km as the crow flies from the inland waterway 

port or seaport of loading or unloading. 

 

“Directive” means Council Directive 92/106/EC on the establishment of common rules for 

certain types of combined transport of goods between Member States as may be 

amended from time to time; 

 

“foreign goods vehicle” means a goods vehicle– 

 

(a) which is operated by a haulier who is not established in Gibraltar and has been 

brought temporarily into Gibraltar; 

 

(b) which is not being used for international carriage by a haulier who is established 

in a relevant State; 

 

(c) which is engaged in carrying goods by road on a journey some part of which has 

taken place, outside Gibraltar; and 
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(d) which except in the case of use in a cabotage operation permitted under Regulation 

(EC) No 1072/2009, is not used at any time during the said journey for the carriage 

of goods loaded at one place in Gibraltar and delivered at another place in 

Gibraltar; 

 

“international carriage” has the meaning which it bears in Article 2 of Regulation (EC) No. 

1072/2009; 

 

“loading” includes attaching to a drawing vehicle a trailer which has been loaded with goods 

before it is so attached, and “loaded” shall be construed accordingly; 

 

“relevant State” means the United Kingdom or a member State of the European Union; and 

 

“Act” means the Transport Act 1998. 

 

Exemption from requirements of operator licence. 

 

3.  The requirements of section 25(1)(a) of the Act shall not apply to the use in Gibraltar of 

foreign goods vehicles for the carriage of goods between Gibraltar and relevant States where 

the vehicle is being used on a journey for combined transport and there is carried on the 

vehicle, or, in the case of a trailer, on the vehicle drawing it, a document which satisfies the 

requirements of Article 3 of the Directive, or a document issued by the competent authority of 

the relevant State where the vehicle, or in the case of a trailer, the vehicle drawing it, is 

registered certifying that the vehicle is being used on such a journey.  

 

Initial or final road haulage legs in Gibraltar. 

 

4.  A haulier established in the territory of a relevant State who meets the conditions of access 

to the occupation and access to the market for transport of goods between relevant States shall 

have the right to carry out, in the context of a combined transport operation between relevant 

States, initial or final road haulage legs in Gibraltar which form an integral part of the 

combined transport operation. 

 

Exemption from presentation of a document under Article 3. 

 

5.  Where a trailer or semi-trailer belonging to an undertaking engaged in own-account 

transport is hauled on a final section by a tractor belonging to an undertaking engaged in 

transport for hire or reward, the transport operation so effected shall be exempt from the 

requirements of presentation of the document provided for in Article 3 of the Directive, but 

another document shall be provided giving evidence of the journey covered or to be covered 

by rail, by inland waterway or by sea. 

 

Own account carriage operation. 
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6.(1)  Where, as  part of a combined transport operation, the dispatching undertaking carries 

out the initial road haulage leg for its own account within the meaning of the First Council 

Directive of 23 July 1962 on the establishment of common rules for certain types of carriage 

of goods by road, the undertaking which is to receive the goods transported may, 

notwithstanding the definition given in the said Directive, carry out for its own account the 

final road haulage leg to transport the goods to their destination using a tractor owned by it, 

bought by it on deferred terms or hired by it pursuant to Council Directive 84/647/EEC of 19 

December 1984 on the use of vehicles hired without drivers for the carriage of goods by road, 

and driven by its employees, even though the trailer or semi-trailer is registered or hired by the 

undertaking which dispatched the goods. 

 

  (2)  The initial road haulage leg in a combined transport operation which the dispatching 

undertaking carries out using a tractor owned by it, bought by it on  deferred terms or hired by 

it pursuant to Council Directive 84/647/EEC referred to in subregulation (1), and which is 

driven by its employees, whereas the trailer or semi-trailer is registered or hired by the 

undertaking which is to receive the goods transported, shall also, notwithstanding the Directive 

of 23 July 1962 as referred to in subregulation (1), be considered an own account carriage 

operation if the final road haulage leg is carried out for its own account in accordance with the 

latter Directive by the recipient undertaking. 

 


