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In exercise of the powers conferred on it by sections 57 and 101 of the 

Traffic Act 2005 as read with section 23 of the Interpretation and General 

Clauses Act and in order to transpose into the law of Gibraltar Directive 

2003/20/EC of the European Parliament and of the Council amending 

Council Directive 91/671/EEC on the approximation of the laws of the 

member States relating to the compulsory use of safety belts in vehicles the 

Government has made the following Regulations: 

 

PART I 

PRELIMINARY 

 

Title and Commencement. 

 

1.  These Regulations may be cited as the Traffic (Wearing of Safety Belts) 

Regulations 2008 and come into operation 3 months after the date of 

publication. 

 

Interpretation. 

 

2.(1)  In these Regulations and unless the context otherwise requires– 

 
“back seat” where a mechanically propelled vehicle has more than 2 rows 

of seats, means any seat which is not a front seat; 

 

“belt anchorages” means the parts of the vehicle structure or seat 

structure, or any other part of the vehicle to which the safety belt 

assemblies are to be secured; 

 

“Directive” means Council Directive 91/671/EEC of 16 December 1991 

relating to the compulsory use of safety belts and child-restraint 

systems in vehicles as the same may be amended from time to time; 

 

“disabled person’s belt” means a safety belt which has been specially 

designed or adapted for use by a person with a physical disability 

and which is intended for use solely by such a person; 

 

“medical certificate” has the meaning given in Schedule 1; 

 

“rearward facing” means facing in the direction opposite to the normal 

direction of travel of the vehicle; 

 

“safety belt” means– 
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(a) an assembly of straps with a securing buckle, adjusting devices 

and attachments which is capable of being anchored to a 

vehicle; and  

 

(b) is designed to diminish the risk of injury to its wearer, by 

restraining the wearer’s movements in the event of a collision 

or of abrupt vehicle deceleration, 

 

approved for the purposes of the Directive by the competent authority 

of a Member State. 

 

  (2)  In these Regulations, “vehicle” means– 

 

(a) a vehicle designed and constructed for the carriage of 

passengers and comprising no more than 8 seats in addition to 

the driver’s seat (in these Regulations referred to as “category 

M1 vehicles”); 

 

(b) a vehicle designed and constructed for the carriage of 

passengers comprising more than 8 seats in addition to the 

driver’s seat, and having a maximum mass not exceeding 5 

tonnes (in these Regulations referred to as “category M2 

vehicles”; 

 

(c) a vehicle designed and constructed for the carriage of 

passengers, comprising more than 8 seats in addition to the 

driver’s seat and having a maximum mass exceeding 5 tonnes 

(in these Regulations referred to as “category M3 vehicles”); 

 

(d) a vehicle designed and constructed for the carriage of goods 

and having a maximum mass not exceeding 3.5 tonnes (in 

these Regulations referred to as “category N1 vehicles”); 

 

(e) a vehicle designed and constructed for the carriage of goods 

and having a maximum mass exceeding 3.5 tonnes but not 

exceeding 12 tonnes (in these Regulations referred to as 

“category N2 vehicles”); 

 

(f) a vehicle designed and constructed for the carriage of goods 

and having a maximum mass exceeding 12 tonnes (in these 

Regulations referred to as “category N3 vehicles”), 

 

intended for road use and having at least 4 wheels and a maximum 

design speed exceeding 25 kph. 

 



Traffic 
TRAFFIC (WEARING OF SAFETY BELTS) REGULATIONS 2008 

This version is out of date 

 

© Government of Gibraltar (www.gibraltarlaws.gov.gi) 

2005-26 
 

Subsidiary 

2008/004 

  (3)  Terms used but not defined shall be interpreted in accordance with the 

Directive. 

 

Definition of “child restraint”. 

 

3.(1) Child restraint” means an arrangement of components which may 

comprise a combination of straps or flexible components with a securing 

buckle, adjusting devices, attachments and in some cases a supplementary 

chair or impact shield, capable of being anchored to a vehicle and designed 

to diminish the risk of injury to the wearer in the event of a collision or 

abrupt deceleration, by limiting the mobility of the wearer’s body, that is 

divided into the following categories–  

 

(a) group 0 for children with a mass of less than 10 kg; 

 

(b) group 0+ for children with a mass of less than 13 kg; 

 

(c) group I for children with a mass from 9–18 kg; 

 

(d) group II for children with a mass from 15–25 kg; 

 

(e) group III for children with a mass from 22–26 kg, and 

 

 and which is approved– 

 

(f) to the standards of UN-ECE Regulation 44/03 or Directive 

77/541/EEC, or 

 

(g) to the standards of UN-ECE Regulation 129, 

 

or any subsequent adaptation thereto. 

 

  (2)  Child restraints are subdivided into 2 classes as follows– 

 
(a) an integral class comprising a combination of straps or flexible 

components with securing buckle, adjusting device, 

attachments and in some cases a supplementary chair or impact 

shield, capable of being anchored by means of its own integral 

strap or straps; 

 

(b) a non-integral class that may comprise a partial restraint which, 

when used in conjunction with an adult belt which passes 

around the body of the child or restrains the device in which the 

child is placed, forms a complete child-restraint system. 
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 (3) A child restraint shall be installed in accordance with fitting 

information (e.g. instruction manual, leaflet or electronic publication) 

provided by the manufacturer of the child restraint system declaring in what 

manner and in which vehicle types the system may be safely used. 

 

Wearing of safety belt in vehicles defined in regulation 2(2)(a), (d), (e) 

and (f). 

 

4.(1)  This regulation applies to vehicles defined in regulation 2(2)(a), (d), 

(e) and (f). 

 

  (2)  Subject to the provisions of this regulation, no person– 

 

(a) shall travel in a vehicle to which this regulation applies without 

wearing a safety belt;  

 

(b) shall drive a vehicle with a child without ensuring that the child 

is wearing a restraint,  

 

as the case may be. 

 

  (3)  Children less than 150 cm in height travelling in a vehicle fitted with 

safety systems to which this regulation applies– 

 

(a) subject to sub-regulation (b), shall be restrained by an integral 

or non-integral child-restraint system within the meaning of 

regulation 3(2)(a) and (b), which is suitable for the child's 

physical features in accordance with– 

  

 (i) the classification provided for in regulation 3(1)(a) to (e), 

for child restraint systems approved in accordance with 

regulation 3(1)(f) or (g), and  

 

 (ii) the size range and maximum occupant mass for which 

the child restraint system is intended, as indicated by the 

manufacturer, for child restraint systems approved in 

accordance with regulation 3(1)(g); 

 

(b) where the child is at least 135cm in height the child may be 

restrained by an integral or non-integral child-restraint system 

pursuant to sub-regulation (a) or by an adult safety belt; and 

 

(c) where (a) or (b) applies and the child is travelling in a licensed 

taxi– 
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 (i) where the child is 3 years or less, there shall be no 

requirement for the child to be fitted with a seat belt or 

child restraint;  

 

 (ii) where the child is over 3 years but 135cms tall or less, 

the child shall use an adult seat belt where no child 

restraint is available; and  

 

 (ii) in either case, the child shall not travel in a front seat.  

 

  (4)  Subject to the provisions of this regulation, where a vehicle to which 

this regulation applies is not fitted with a safety belt or child restraint no 

person– 

 

(a) shall transport a child who is under three years of age in that 

vehicle; and 

 

(b) shall allow a child aged three and over and less than 150 cm in 

height to occupy a front seat. 

 

  (5)  No child shall be transported in a vehicle to which this regulation 

applies using a rearward-facing child-restraint system in a passenger seat 

protected by a front air bag, unless the air bag is either manually deactivated 

or automatically deactivated to a sufficient degree.  

 

  (6)  Nothing in sub-regulation (4)(b) shall prejudice the provisions of sub-

regulation (3)(b). 

 

  (7)  In this regulation, “front air bag” means an air bag fitted in respect of a 

front seat, not being an air bag fitted adjacent to the sides of the seat. 

 

Wearing of safety belt in vehicles defined in regulation 2(2)(b) and (c). 

 

5.(1)  This regulation applies to vehicles defined in regulation 2(2)(b) and 

(c). 

 

  (2)  Subject to the provisions of this regulation, no person shall travel in a 

vehicle to which this regulation applies without wearing a safety belt or, 

where he is responsible for a child aged 3 or over, ensuring that the child is 

wearing a restraint, as the case may be. 

 

  (3)  Whenever passengers are seated in a vehicle to which this regulation 

applies which is in motion, they shall be informed of the requirement to 

wear safety belts in one or more of the following ways– 
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(a) by the driver; 

 

(b) by the conductor, courier or official designated as group leader; 

 

(c) by audio-visual means, such as by video; 

 

(d) by signs or the pictogram set out in Schedule 2, prominently 

displayed at every seating position. 

 

Exceptions from the requirements of regulation 4 and 5. 

 

6.(1)  The requirements of regulation 4 and 5 to wear a safety belt or a child 

restraint shall not apply to– 

 

(a) a person driving a vehicle where the driver's seat is not fitted 

with a safety belt; 

 

(b) a person travelling in the front of a vehicle where there is no 

free safety belt; 

 

(c) a person travelling in the rear of a vehicle where there is no 

free safety belt; 

 

(d) the users of vehicles constructed or adapted for the delivery of 

goods or mail while engaged in making rounds of deliveries or 

collections; 

 

(e) the drivers of vehicles while performing a manoeuvre which 

includes reversing; 

 

(f) a person who is supervising the holder of a learner’s licence 

who is performing a manoeuvre which includes reversing; 

 

(g) an examiner who is conducting a test of competence to drive, 

where wearing a safety belt would endanger himself or any 

other person; 

 

(h) a person holding a valid medical certificate to the effect that it 

is inadvisable on medical grounds for him to wear a safety belt; 

 

(i) a person driving or travelling in a vehicle while it is being used 

for any purposes connected with the police, customs, the prison 

service, the port authority,  the fire brigade or the military; 

 

(j) the driver of a taxi while on duty; 
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(k) a person driving or travelling in a vehicle used under a dealer's 

licence for the purpose of investigating or remedying a 

mechanical fault in the vehicle; 

 

(l) a disabled person who is wearing a disabled person’s safety 

belt; 

 

(m) a person driving or travelling in a vehicle while it is taking part 

in a procession, rejoicing, parade, illumination, entertainment 

or similar happening, in respect of which special traffic 

arrangements have been made under the Act; 

 

(n) persons travelling within vehicles defined in regulation 2(2)(b) 

and (c) when such vehicles are specifically designed for local 

transport in urban and built-up areas or in which standing is 

allowed. 

 

  (2)  A child age 3 or over and less than 150cm in height travelling in a 

vehicle defined in regulation 2(2)(a) and (d) may be restrained by an adult 

safety belt where two occupied child restraints are fitted in the rear of the 

vehicle and a lack of space prevents the fitting of a third. 

 

  (3)  A child age 3 or over travelling in a vehicle defined in regulation 

2(2)(a) and (d) may be restrained by an adult safety belt in seats other than 

the front seats for occasional transport over a short distance when no child 

restraint or an insufficient number of child restraints are available in the 

vehicle. 

 

  (4)  Until 8 May 2009, a greater number of persons than there are 

corresponding safety belts or restraint systems may be carried in a vehicle 

defined in regulation 2(2)(a) and (d).  

 

Offences and penalties. 

 

7.(1)  A person who, without reasonable excuse, drives or travels in a motor 

vehicle contrary to these Regulations shall be guilty of an offence and liable 

on summary conviction to a fine at level 1 on the standard scale. 

 

  (2)  If the holder of a medical certificate is informed by a police officer that 

he may be prosecuted for an offence under this regulation, he is not entitled 

to rely on the exception afforded to him by the medical certificate in 

proceedings for that offence unless– 
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(a) it is produced to the police officer at the time he is so informed, 

or 

 

(b) it is produced within seven days after the date on which he is so 

informed at such police station as may be specified to him by 

the police officer. 

 

Revocation. 

 

8.  The Traffic (Wearing of Safety Belts) Regulations 2001 and the Safety 

Belt and Child Restraint (Approval) Notice are revoked. 
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SCHEDULE 1 

Regulation 2 

 

MEANING OF “MEDICAL CERTIFICATE” 

 

1.  Subject to paragraph 2, “medical certificate”, in relation to a person 

driving or travelling in a vehicle means a valid certificate signed by a 

medical practitioner entitled to practice medicine in Gibraltar to the effect 

that it is inadvisable on medical grounds for him to wear a safety belt, in 

accordance with the provisions of Article 5 of the Directive. 

 

2.  A certificate shall not be regarded as a medical certificate in relation to a 

person driving or travelling in a vehicle for the purposes of these 

Regulations unless it specifies its period of validity and otherwise complies 

with the requirements of Article 5 of the Directive. 

 

3.  Paragraph 2 does not apply in relation to a certificate issued before the 

coming into force of these Regulations. 
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SCHEDULE 2 

Regulation 5 

 

COMMUNITY DESIGN FOR THE PICTOGRAM TO BE 

PROMINENTLY DISPLAYED AT EVERY SEATING POSITION 

FITTED WITH A SAFETY BELT IN VEHICLES TO WHICH 

REGULATION 5 APPLIES 

 

(Colours: a white figure on a blue background) 
 

 

 
 

 

 


