
Public Health 
PUBLIC HEALTH (POLLUTION OF THE AQUATIC 

ENVIRONMENT) RULES, 1994 

© Government of Gibraltar (www.gibraltarlaws.gov.gi) 

1950-07 
Repealed 
Subsidiary 

1994/123  

Rules made under s.95 and paragraphs (a) and (d) of section 337. 

 

 

PUBLIC HEALTH (POLLUTION OF THE AQUATIC 

ENVIRONMENT) RULES, 1994 

 

Repealed by LN. 2010/168 as from 22.12.2012 

 

(LN. 1994/123) 

 

 
3.11.1994 

 

Amending enactments Relevant current 

provisions 

Commencement 

date 

L.N.        1997/111 r. 2 1.6.1997 

   

 

 

 

 

ARRANGEMENT OF RULES. 

 

 

Rules 

1. Title. 

2. Interpretation. 

3. Application for authorisation. 

4. Substances in List I. 

5. Substances in List II. 

6. Monitoring. 

7. Inventory. 

8. Annual report. 

9. Unauthorised discharges. 

10. Discretion of competent authority. 

11. Discharges of mercury. 



Public Health 
PUBLIC HEALTH (POLLUTION OF THE AQUATIC 

ENVIRONMENT) RULES, 1994 

© Government of Gibraltar (www.gibraltarlaws.gov.gi) 

1950-07 
Repealed 
Subsidiary 

1994/123 



Public Health 
PUBLIC HEALTH (POLLUTION OF THE AQUATIC 

ENVIRONMENT) RULES, 1994 

© Government of Gibraltar (www.gibraltarlaws.gov.gi) 

1950-07 
Repealed 
Subsidiary 

1994/123 Title. 

 

1. These Rules may be cited as the Public Health (Pollution of the Aquatic 

Environment) Rules, 1994. 

 

Interpretation. 

 

2. (1) In these Rules– 

 

“competent authority” means the person designated by the Government 

from time to time by notice in the Gazette as the competent 

authority for the purposes of implementing the Directives in 

Gibraltar; 

 

“the Directives” means Council Directives 76/464/EEC, 82/176/EEC, 83/ 

51 3/EEC, 84/156/EEC, 84/491/EEC and 86/280/EEC and includes 

any changes made to those Directives to reflect technical or 

scientific change and any further Directives made pursuant to 

articles 6 and 12 of Directive 76/464/EEC for the purpose of laying 

down limit values for emission standards, quality objectives in the 

aquatic environment, time limits for compliance and reference 

methods of measurement to determine the polluting content in 

discharges and in the aquatic environment and thereby to give effect 

to Council Directive 76/464/EEC. 

 

 (2) Unless otherwise provided for in these rules, words and terms used in 

Council Directives 76/464/EEC, 82/176/EEC, 83/513/EEC, 84/156/EEC, 

84/491/EEC, and 86/280/EEC shall, in these rules, have the meaning given 

to them in those Directives. 

 

Application for authorisation. 

 

3. (1) Any person who establishes or carries on any trade, business or 

manufacture which falls within section 94(l)(b) of the Act shall, prior to 

doing anything which produces or may produce a discharge to which Council 

Directive 76/464/EEC applies, apply to the competent authority for 

authorisation. 

 

 (2) An application for authorisation shall contain information necessary 

for the competent authority to determine emission standards and quality 

objectives in respect of the substances which are or may he contained in the 

discharge. 

 

 (3) The competent authority may require from a person making an 

application under these rules such further information as in the opinion of the 

competent authority is necessary for it properly to lay down such standards 
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authority shall not be required to consider the application. 

 

 (4) Where the competent authority incurs costs in laying down the 

standards and objectives necessary to consider an application or to make an 

authorisation, it may charge a fee to the applicant, such fee to be determined 

in accordance with the provisions of this rule. 

 

 (5) The fee referred to in sub-rule (4) shall not exceed the sum of the 

costs reasonably incurred by the competent authority and where the costs are 

incurred in respect of more than one applicant, the fee charged to each 

applicant shall be the total cost divided by the number of applicants in 

respect of whose applications the costs have been incurred, taking into 

account the substances likely to be in the discharge and the costs of laying 

down standards and objectives in respect of each such substance. 

 

 (6) Where, in the opinion of the competent authority, the competent 

authority can properly lay down standards and objectives only by engaging 

specialists and consultants either to evaluate information provided by the 

applicant or to lay down the standards and objectives, the cost of such 

specialists or consultants shall be included in the fee payable under this rule. 

 

 (7) The competent authority may determine the cost of employing an 

officer, including a public officer, for any period on work appropriate to his 

grade by reference to the average cost to it of employing officers of his grade 

for that period. 

 

 (8) The competent authority shall, at the time he receives an application, 

make an estimate to the applicant of the fee to be paid by the applicant and 

the applicant shall pay the estimated amount, and in the absence of such 

payment the competent authority shall not he required to consider the 

application. 

 

 (9) When the competent authority has completed the work necessary to 

lay down the standards and objectives required in respect of any particular 

application, it shall prepare and give to the applicant a detailed statement of 

the work done and the costs incurred and– 

 

(a) where the amount so calculated exceeds the amount paid under 

sub-rule (8), the applicant shall pay the additional amount and 

the competent authority shall not be required to issue an 

authorisation until such amount has been paid; or 

 

(b) where the amount so calculated is less than the amount paid 

under sub-rule (8), the competent authority shall refund to the 

applicant the amount of the excess. 
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Substances in List I. 

 

4. (1) No person shall discharge anything into the public sewer or into 

internal coastal waters or territorial waters which is liable to contain any 

substance belonging to the families and groups of substances in List I, except 

with prior authorisation by the competent authority, which authorisation may 

contain such conditions as are, in the opinion of the competent authority 

necessary to give effect to the Directives. 

 

 (2) Any authorisation made under sub-rule (1) shall lay down emission 

standards, which emission standards shall not exceed the limit values 

specified in the Directives for the various substances within List I with regard 

to discharges of any such substances into the public sewer or into internal 

coastal waters or territorial waters. 

 

 (3) Where, at the effective date of this rule, a substance specified in sub-

rule (1) is being discharged into the public sewer or into internal coastal 

waters or territorial waters, the person discharging that substance shall 

comply with the conditions laid down in the authorisation within the period 

specified in that authorisation. 

 

 (4) The period specified in an authorisation to which sub-rule (3) applies 

shall not exceed the time limit laid down in the Directives in respect of that 

substance. 

 

 (5) An authorisation under sub-rule (1) shall be valid for the period 

specified in it, which period shall not exceed the maximum period permitted 

under any of the Directives applicable to a substance in respect of which the 

authorisation is given and maybe for a shorter period and in either case may 

be renewed only subject to any amendment necessary to take account of any 

changes in any relevant limit value. 

 

 (6) The emission standards specified in any authorisation under sub-rule (1) 

shall determine– 

 

(a) the maximum concentration of the substance permissible in a 

discharge and, in the case of dilution, the limit value shall be 

divided by the dilution factor; 

 

(b) the maximum quantity of a substance permissible in a discharge 

during one or more specified periods of time, which quantity 

may, if necessary, also be expressed as a unit of weight of the 

pollutant per unit of the characteristic element of the polluting 

activity (for example, unit of weight per unit of raw material or 

per product unit). 
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 (7)  The competent authority may, if it is of the opinion that it is 

necessary, taking into account, in particular, the toxicity, persistence, and 

bioaccumulation of the substance concerned into the environment into which 

it is discharged, impose in any authorisation under sub-rule (1) more 

stringent emission standards than those resulting from the application of the 

limit values. 

 

 (8)  No authorisation shall be issued under sub-rule (1) unless the 

competent authority is satisfied that the person discharging or suffering or 

permitting the discharge is able to comply with the required emission 

standards. 

 

 (9)  Without prejudice to the requirements of any of the Directives in 

respect of limit values and time limits applicable under any of the Directives 

and to the provisions of Directive 76/464/EEC, the competent authority may 

grant an authorisation for a new plant only if the new plant applies the 

standards corresponding to the best technical means available when that is 

necessary for the elimination of pollution in accordance with Article 2 of 

Council Directive 76/464/EEC or for the prevention of distortion of 

competition, and where the competent authority in accordance with the 

provisions of this sub-rule proposes to grant an authorisation where for 

technical reasons the intended measures do not correspond to the best 

technical means available, the competent authority shall inform the 

Government of its intention before granting an authorisation and the 

Government shall take the steps necessary to provide to the Commission 

evidence in support of those technical reasons. 

 

 (10)  If it appears to the competent authority that the emission standards 

specified in any authorisation are not being complied with, the authority 

shall– 

 

(a) by notice, require the person to whom the authorisation was 

issued or by whom the discharge is being made, to take such 

steps as, in the opinion of the authority, are necessary to ensure 

compliance with the standards; or 

 

(b) if in the opinion of the authority it is necessary, issue a notice to 

that person or persons prohibiting the discharge, and 

 

(c) advise the Government of the action it has taken and the 

reasons for that action. 

 

 (11)  The provisions of section 330 shall apply in relation to any notice 

given under sub-rule (10) as if the references in that section to Government 

were references to the competent authority. 
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Substances in List II. 

 

5. (1) No person shall discharge anything into the public sewer or into 

internal coastal waters or territorial waters containing any substance in List II 

except in accordance with an authorisation issued by the competent 

authority. 

 

 (2) Where an application for an authorisation in respect of any substance 

in List II is received by the competent authority, the competent authority 

shall determine the quality objectives in accordance with any relevant 

provisions of the Directives for internal coastal waters and territorial waters 

in respect of such substance. 

 

 (3) An authorisation issued under sub-rule (1) shall specify the emission 

standards to be satisfied, which standards shall be based on the quality 

objectives fixed in accordance with sub-rule (2). 

 

 (4) An authorisation issued under sub-rule(1) may specify a time by 

which an emission standard shall be attained and where, in the opinion of the 

authority it is appropriate, stages by which that standard is to be attained. 

 

 (5) No authorisation shall be issued under sub-rule (1) unless the 

competent authority is satisfied that the person discharging or suffering or 

permitting the discharge is able to comply with the required emission 

standards. 

 

 (6) If it appears to the competent authority that the emission standards 

specified in any authorisation are not being complied with, the authority 

shall– 

 

(a) by notice, require the person to whom the authorisation was 

issued or by whom the discharge is being made, to take such 

steps as, in the opinion of the authority, are necessary to ensure 

compliance with the standards; or 

 

(b) if in the opinion of the authority it is necessary, issue a notice to 

that person or persons prohibiting the discharge, and 

 

(c) advise the Government of the action it has taken and the 

reasons for that action. 

 

 (7)  The provisions of section 330 shall apply in relation to any notice 

given under sub-rule (6) as if the references in that section to Government 

were references to the competent authority. 
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6. (1)  The competent authority shall take the steps necessary to monitor the 

aquatic environment for the purposes of determining– 

 

(a) the presence of a discharge to which the Directives apply and 

which has not been authorised; 

 

(b) the effect on the aquatic environment of industrial discharges. 

 

 (2)  Where the competent authority incurs costs in carrying out its 

functions under sub-rule (1), it may- 

 

(a) charge to any person who has discharged other than in 

accordance with an authorisation a fee, 

 

(b) charge to each person to whom an authorisation had been 

issued under these rules a fee, 

 

such fee to be determined in accordance with this rule. 

 

 (3)  The fee referred to in sub-rule (2) shall not exceed the sum of the 

costs reasonably incurred by the competent authority in undertaking 

monitoring required by sub-rule (1), and where a fee is charged to more than 

one person, the sum of the costs incurred shall be divided between those 

persons in proportion to their number and the number of substances in 

respect of which an unauthorised discharge has been made or in respect of 

which an authorisation has been granted and, where this is relevant, the costs 

incurred in monitoring in respect of each substance discharged or in respect 

of which a discharge has been authorised. 

 

 (4) Where, in the opinion of the competent authority, the competent 

authority can properly carry out its functions under this rule only by 

engaging specialists and consultants to monitor the aquatic environment and 

to evaluate the information thereby obtained, the cost of such specialists of 

consultants shall be included in the fee payable under this rule. 

 

 (5) The competent authority may determine the cost of employing an 

officer, including a public officer, for any period on work appropriate to his 

grade by reference to the average cost to it of employing officers of his grade 

for that period. 

 

 (6) When requiring payment, the competent authority shall send or give 

to the person to be charged a detailed statement of the work done and costs 

incurred, and where a fee remains due for a period in excess of one month, 

the competent authority– 
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(a) may recover the fee under the provisions of the Act as a civil 

debt; 

 

(b) shall not be required to grant any new authorisation to that 

person; 

 

(c) may revoke an existing authorisation granted to that person. 

 

Inventory. 

 

7. The competent authority shall draw up an inventory of the discharge into 

sewers, internal coastal waters and territorial waters which may contain 

substances in List I. 

 

Annual report. 

 

8. (1) The competent authority shall, in each period of twelve months, 

prepare a report, which report shall– 

 

(a) specify the actions taken by the competent authority to obtain 

compliance with the requirements of rule 5; 

 

(b) list those discharges into sewers, internal coastal waters and 

territorial waters which may contain substances in List I; 

 

(c) give details of authorisations granted pursuant to rules 4 and 5; 

 

(d) give the results of monitoring exercises undertaken by the 

competent authority in respect of discharges falling within the 

Directives; 

 

(e) give such further information as is required to be so reported by 

the Directives. 

 

 (2) Where a request is made by the Commission, the competent authority 

shall make available to the Commission the information specified in Article 

13 of Council Directive 76/464/EEC, and in the Articles of such other 

Directives as contain provisions corresponding to those of Article 

13. 

 

 (3)  Summaries of the actions taken in accordance with rule 5, together 

with the record of results of implementation under that rule, shall be 

communicated to the Commission. 

 

Unauthorised discharges. 
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9. Where the competent authority is satisfied that a person is discharging or 

has discharged substances to which the Directives apply other than in 

accordance with an authorisation made under these rules, the competent 

authority shall forthwith inform the Government and shall provide to the 

Government such information as may be necessary for the purpose of a 

prosecution under the provisions of the Act. 

 

Discretion of competent authority. 

 

10. (1) Where, in the opinion of the competent authority, it is appropriate to 

do so, it may impose on any trade, business or manufacture to which these 

rules apply, more stringent measures in respect of pollution of the aquatic 

environment than those provided for in the Directives, and a failure to 

comply with any such requirement as in the exercise of its discretion under 

this rule the competent authority has imposed, shall be deemed to constitute 

an unauthorised discharge. 

 

 (2) Without prejudice to the generality of sub-rule (I), in granting 

authorisations under rules 4 and 5 and in exercising its discretion to impose 

more stringent measures, the competent authority shall take account of the 

need not, either directly or indirectly, by virtue of measures taken under 

these rules, to thereby increase the pollution of internal coast~ waters, 

territorial waters and waters other than internal coastal waters and territorial 

waters. 

 

Discharges of mercury. 

 

11. The competent authority shall where it is satisfied that such sources of 

pollution exist in Gibraltar draw up specific programmes for mercury 

discharges by multiple sources which are not industrial plants and for which 

the emission standards laid down in Article 3 of Directive 84/156/ EEC 

cannot be applied in practice, and such programmes shall conform with the 

requirements of Article 4 of that Directive. 

 


