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Title. 

 

1. These regulations may be cited as the Postal Order Regulations. 

 

Interpretation. 

 

2. In these regulations, unless the context otherwise requires,–  

 

“postal order” means a money order issued, in pursuance of section 18 of 

the Act or that section as applied by section 21 of the Act, as a 

postal order in such special form as may from time to time be 

prescribed by the Director;   

 

“the payee” means the person entitled to receive the amount of a postal 

order.   

 

Issue and amounts of postal orders.  

 

3.(1)  Postal orders may be issued for the following sums:– 

 

(a)  the sum of 10 pence and any multiple of 5 pence up to 95 

pence; and  

 

(b)  the sum of one pound and any multiple of one pound up to ten 

pounds.   

 

 (2)  The value of a postal order may be increased by affixing postage 

stamps not exceeding two in number and not exceeding a total of four and 

one half pence in value:   

 

Provided that no payment shall be made by or on behalf of the Director in 

respect of–  

 

(a)  a stamp not affixed in the space provided for the purpose on the 

postal order; or  

 

(b) a stamp which is not a stamp for the time being authorized or 

required to be used for the purpose of the Post Office; or  

 

(c)  a stamp which has been cut out of any postal packet, document, 

instrument, envelope or other cover, or which is perforated 

with initials or marks.   

 

Poundage.  
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4. The poundage payable for postal orders shall be at the rates specified in 

the Schedule.  

 

Prepayment.  

 

5. The amount for which a postal order is to be issued and all poundage 

payable in respect of the order shall be prepaid.   

 

Name of payee and office payment.  

 

6.(1)  The blanks in a postal order for the name of the payee and for the 

name of the post office at which the order is to be paid may be filled in 

before or after issue.   

 

 (2)  If the blanks are not filled in before issue, the person to whom the 

postal order is issued shall, before parting with it, fill in the name of the 

payee (whether or not the postal order is crossed with a view to payment 

through a banker), and may fill in the name of the post office at which the 

order is to be paid.   

 

 (3)  Notwithstanding anything in sub-regulation (2), if the blank space in 

a postal order for the name of the payee has not been filled in, the person 

presenting the postal order for payment, or in the case of a crossed postal 

order the customer on whose behalf the banker presents it for payment, shall 

for the purpose of these regulations be deemed to be the payee, and in the 

case of an uncrossed postal order the person so deemed to be the payee shall 

insert his name in the blank space before the order is paid.   

 

 (4)  No alteration shall be made in the name of the payee, or of the post 

office at which the postal order is to be paid, when once filled in, except by 

the direction of the Director.   

 

Crossing of postal orders.  

 

7.(1)  A postal order may he crossed generally by the addition on its face of 

the words “and Company” or any abbreviation thereof, between two parallel 

transverse lines, or of two parallel transverse lines simply, or it may be 

crossed specially by the addition on its face of the name of a banker, in 

which case the order shall be deemed to be crossed to that banker.   

 

 (2)  A postal order which is crossed generally may be crossed specially.   

 

 (3)  A banker to whom a postal order is crossed may again cross it 

specially to another banker as his agent for collection.   
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 (4)  Where a postal order is crossed generally, it shall not be paid except 

to a banker.   

 

 (5)  Where a postal order is crossed specially, it shall not be paid except 

to the banker to whom it is crossed, or to his agent for collection.   

 

 (6)  Where a postal order is crossed specially to more than one banker, 

except when crossed to an agent for the purpose of collection, payment 

thereof shall be refused.   

 

Payment of postal orders otherwise than to bankers.  

 

8. The following rules shall apply to the payment of postal orders otherwise 

than to bankers.  

 

(a)  The receipt at the foot of the order shall be signed by the payee.  

 

(b)  When an order is made payable to a company, corporation or 

society, the receipt may be given by means of a stamp of the 

name of the company, corporation or society, to which is 

appended the signature of an officer of the company, 

corporation or society together with a description of his office.  

 

(c)  When a postal order is made payable to a firm it shall be 

recited in the name of the firm. If the order is payable to a firm 

not trading under a personal name, the name of the firm shall 

be written or stamped in the space for the receipt, the signature 

of a partner or servant of the firm, with a description of his 

office in the firm, being appended thereto.  

 

(d)  The Director shall ascertain that the receipt for the amount of 

the order is signed, and may refuse payment until he is satisfied 

that it is signed by or under the authority of the person 

appearing to be the payee.  

 

(e)  He may also, if the receipt is not signed in his presence, take 

reasonable means to satisfy himself that the person presenting 

the order is either the payee or his agent.  

 

(f)  He may also require the person presenting the order to sign his 

name on the order before payment is made although the receipt 

has been already signed.  

 

(g)  Nevertheless, the signature to the receipt shall in all cases be a 

sufficient authority to the Director for the payment of the order, 
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if that signature purports to be the signature of the payee or if 

the signature purports to be that of an officer of a company, 

corporation or society or partner or servant of a firm.  

 

(h)  If a postal order presented for payment has any erasure or 

alteration, or is cut, defaced or mutilated, the Director may 

refuse payment.  

 

(i)  The Director may refuse or delay the payment of a postal order 

when it appears to him necessary to do so in cases other than 

those mentioned in these regulations.   

 

Payment of postal orders to bankers.  

 

9. The following rules shall apply to the payment of postal orders to 

bankers.  

 

(a)  If a postal order which is crossed generally is presented for 

payment by any banker, with the name of such banker written 

or stamped upon the face thereof, that name may be accepted as 

a sufficient receipt for the amount of the order, and the order 

may be paid without any other receipt.  

 

(b)  If a postal order which is crossed specially is presented for 

payment by the banker to whom it is crossed, with the name of 

such banker written or stamped upon the face thereof, that 

name may be accepted as a sufficient receipt for the amount of 

the order and the order may be paid without any other receipt:   

 

 Provided that where the order is crossed specially to a second 

banker as agent for collection, the name of such second banker, 

written or stamped upon the face of the order, may be accepted 

as a receipt under this regulation.  

 

(c)  An order which is crossed generally or specially, if presented 

for payment by a banker, may be paid at any post office in 

Gibraltar, notwithstanding that the order has been filled in with 

the name of some particular post office.  

 

(d)  An order presented by a banker for payment shall not (in the 

absence of an express arrangement between such banker and 

the Director to the contrary) be paid until such order has been 

examined by such officer of the Post Office as the Director may 

from time to time direct.   
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Payment after expiration of postal orders.  

 

10. After the expiration of six months from the last day of the month in 

which any postal order is issued, the order shall be payable only after 

authority has been received for such payment.   

 

Application of regulations.  

 

11.(1)  Subject to the following paragraphs of this regulation these 

regulations shall apply to the issue, payment and treatment of postal orders 

within Gibraltar.   

 

 (2)  In relation to postal orders issued at any post office under the charge 

of the postal administration of a country outside Gibraltar, being a post 

office where British postal orders are issued under such an arrangement as is 

mentioned in section 21 of the Act, the following paragraph shall be 

substituted for regulation 3(2)–   

 

“ (2) The value of a postal order (other than an order issued 

through a postal order issuing machine) may be increased by 

affixing, in the space provided for the purpose postage stamps not 

exceeding two in number and not exceeding a total of four and 

one half pence or the equivalent in the coinage of the country in 

which the order is issued. Any such stamp may either be a stamp 

authorized or required to be used for the purpose of the Post 

Office or, if the postal administration of the country in which the 

order is issued so allows, a current stamp for denoting a rate of 

postage of that country, but no other stamps may be used. If a 

stamp is affixed in contravention of the provisions of this 

paragraph no payment shall be made by or on behalf of the 

Director in respect of that stamp.” 

 

 (3)  The provisions of these regulations relating to the issue and payment 

respectively of postal orders shall apply to the issue and payment 

respectively of postal orders under the authority of the Director or the 

Postmaster General of the United Kingdom at a British postal agency, or in a 

ship of the Royal Navy on the high seas or in any port or place outside the 

British Islands, or at a British Forces Post Office outside the British Islands.   

 

 (4)  The provisions of these regulations relating to the payment of postal 

orders shall apply to the payment under the authority of the Postmaster-

General of Irish postal orders:  

 

Provided that–  
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(a)  no payment shall be made by or on behalf of the Director in 

respect of a stamp affixed to an Irish postal order for the 

purpose of increasing its value unless-  

 

 (i) the stamp is either a stamp authorized or required to be 

used for the purpose of the Post Office or a stamp issued 

by the postal administration in the Republic of Ireland 

and authorized to be used by that administration; and  

 

 (ii) the stamps affixed to any such order do not exceed three 

in number and do not exceed a total of four and one half 

pence in value;  

 

(b)  Regulation 10 shall not apply to Irish postal orders and in lieu 

thereof the period within which orders may he paid and the 

conditions on which they may be paid after the expiry of any 

period shall be such as may be prescribed by any law for the 

time being in force in the Republic of Ireland relating to such 

orders.   

 

Issue and payment of postal orders.  

 

12. The Director may authorize any of his officers or any person holding 

office under the Government to issue or pay postal orders, and these 

regulations shall apply to any officer or person so authorized as though he 

were the Director.   

 

Discharge to the Director.  

 

13. The payment of a postal order or an Irish postal order in accordance with 

them regulations to whomsoever made shall discharge the Government and 

every officer of the Post Office from all liability whatsoever in respect of 

that order and payment thereof notwithstanding any forgery, fraud, mistake, 

loss, neglect or omission which may have been committed or have occurred 

in the procuring of the order or obtaining the payment thereof or otherwise 

in relation thereto.  

_______________ 

 

SCHEDULE 

 

Regulation 4. 

 

RATE OF POUNDAGE 

 

Denomination    Poundage 
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   25p to £1        22p 

   £2 to £10        35p 


