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Title and commencement. 
 
1. These Rules may be cited as the Parent and Subsidiary Company Rules, 
1991 and shall come into effect on the 1st day of January 1992. 
 
Interpretation. 
 
2. (1)  In these Rules, unless the context otherwise requires– 
 

a “company of a Member State” means a company specified in Article 2 
of the Directive on the common system of taxation applicable in 
the case of parent companies and subsidiaries of different Member 
States (90/435/EEC) or in article 15 of the Agreement between the 
European Community and the Swiss Confederation providing for 
measures equivalent to those laid down in Council Directive 
2003/48/EC on taxation of savings income in the form of interest 
payment; 

 
“relevant participation” means an interest in the voting share capital of 

another body corporate equal to at least 25% of the total of such 
share capital; 

 
“share” means a share in the share capital of a company and shall include 

stock except where a distinction between shares and stock is 
expressed or implied. 

 
 (2)  For the purposes of these Rules a company shall be deemed to have 
an interest in the shares of a company if– 
 

(a) it holds that interest (other than as bare nominee or trustee 
thereof) directly or indirectly or through a company or series of 
companies and whether such interest is legal, equitable or 
contractual, or 

 
(b) by reason of any agreement or arrangement with another 

person, it has the right to acquire an interest in those shares or 
the right to enjoy a dividend or other benefit from those shares: 

 
  Provided that a company shall not be deemed to have an interest in the 
shares of a company by reason of its holding those shares or an interest 
therein acting in a representative or financial capacity only, even though it 
may be entitled to remuneration for so acting or may have a charge or lien 
on those shares in respect of such remuneration. 
 
Parent and Subsidiary Companies. 
 
3. The provisions of these Rules shall apply to– 
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 (i) incorporated or registered in Gibraltar under the 

provisions of the Companies Ordinance; 
 
 (ii) ordinarily resident in Gibraltar; 
 
 (iii) having a relevant participation in a company of a 

Member State of the European Economic Communities; 
 

(b) a subsidiary company, being a company– 
 
 (i) incorporated or registered in Gibraltar under the 

provisions of the Companies Ordinance; 
 
 (ii) ordinarily resident in Gibraltar; 
 
 (iii) in which a company of a Member State has a relevant 

participation. 
 
Corporation Tax. 
 
4. A parent company shall not be liable to corporation or other taxation 
under the Ordinance in respect of income from any relevant participation: 
 
  Provided that at the date on which the income is received by the parent 
company, the relevant participation has been held beneficially by the 
company for a continuous period of 4 months or more. 
 
Withholding Tax. 
 
5. The provisions of section 39(1) shall not apply to dividends paid by a 
subsidiary to its parent.  

 


