
SECOND SUPPLEMENT TO THE GIBRALTAR 

GAZETTE 
No. 2,894 of 25th January,1996 

 

LEGAL NOTICE NO. 10  OF 1996 

 

 

INTERPRETATION AND GENERAL CLAUSES ORDINANCE 

 

FACTORIES ORDINANCE 

 

FACTORIES (SAFETY) REGULATIONS 1996 

 

 

In exercise of the powers conferred on it by section 23 of the Interpretation 

and General Clauses Ordinance, and of all other enabling powers, and for the 

purpose of transposing into the national law of Gibraltar Council Directive 

89/391/EEC the Government has made the following regulations   

 

Title. 

 

1. These regulations may be cited as the Factories (Safety) Regulations, 

1996. 

 

Amendment to section 6. 

 

 

2. (1) Section 6 of the Factories Ordinance (hereinafter called “the 

principal Ordinance”) is amended — 

 

(a)  in sub-section (1) — 

 

 (i) in the definition of “place of work” by inserting after 

the word “Ordinance” the following words — 

 

  “and “work” means work under a contract of service or  

for services, that is to say, as an employee or as a self 

employed person, other than work, whether under a 

contract of service or for services, as a domestic servant 

or on a ship (whether or not registered in Gibraltar), and 

the expression “at work” shall be construed 

accordingly,”; 
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 (ii) after the definition of “railway” by  inserting the 

following definition — 

 

  ““relevant statutory provision” means any law 

having..as its intention the implementation of any 

Community.. obligation concerned with the regulation 

of..... places of work for ensuring the safety, health and 

welfare.. of employed persons;”; 

 

(b) by inserting after sub-section (5) the following sub-section — 

 

 “(6) In this Ordinance any reference to — 

 

 (a) an employer includes a reference to a self employed 

person and any duty imposed by this Ordinance on 

an employer in respect of his employee shall extend 

to a self-employed person in respect of himself; 

 

 (b) an employee includes a reference to — 

 

(i) a self-employed person; and 

 

(ii) a trainee or cadet, 

 

  who but for the operation of this sub-section would not be 

classed as an employee.”. 

 

Amendment of section 58. 

 

3. Section 58 of the principal Ordinance is amended in sub-section (2) by 

omitting paragraph (g) and substituting therefor the following paragraphs — 

 

“(g) provide for the extent to which regulations shall bind the 

Crown and for the extent to which they shall apply to persons 

in the service of the Crown; 

 

(h) prescribe anything which may be prescribed under this 

Ordinance.”. 

 

Dated this 25th day of January, 1996. 

 

M. FEETHAM, 
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Minister for Trade and Industry. 

 

 

 

 


